Astăzi vorbim despre cele mai importante modificări pe care le aduce Ordonanța de Urgență nr. 74 din data de 30 iunie 2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, pentru modificarea art. 299 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale.

Modificările aduse procedurii de acordare a concediilor medicale sunt

–         Pe perioada în care o persoană se află în concediu medical, medicii de familie sunt obligați să întocmească un plan de urmărire a pacientului ce presupune întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.

–         Persoanele care optează pentru contractul de asigurare cu CASS conform art. 5 alin.1 din OUG nr. 158/2005 nu pot opta pentru un venit mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, și nici mai mare decât valoarea de 3 ori a acestuia.

Excepție de la această regulă sunt

Persoanele care încheie contract de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale și indemnizații pentru maternitate ce au în continuare dreptul să încheie contractul de asigurare la o valoare de 12 ori salariul minim garantat.

Medicii de familie, conform noilor reglementări de acordare a concediilor medicale, sunt obligați să întocmească un “plan de urmărire” a pacientului aflat în concediu medical. În caz contrar, medicii riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de Lei.

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală

Concediile medicale se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia.

Practic, medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an.

În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate.

Considerăm că aceste modificări aduse de Ordonanță de Urgență nr. 74 din dată de 30 iunie 2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 a regulilor de acordare a concediilor medicale au efect birocratic, aceste modificări majorând considerabil numărul de consultații la Cabinetul medicilor de familie și la domiciliul pacientului.