Dacă nu ai călătorit cu copilul minor în altă țară până acum, probabil că ai o serie de întrebări referitoare la ce fel de documente și demersuri sunt necesare pentru a putea planifica o asemenea ieșire. Există o serie întreagă de scenarii care implică diferite condiții de călătorie, în funcție de particularitatea fiecărei situații în parte. Mai jos, răspundem la cele mai comune întrebări despre orice fel de călătorie în străinătate cu copil minor.
Vreau să plec cu minorul din țară, dar nu are pașaport. Pot folosi certificatul de naștere?
Nu. Certificatul de naștere nu este un document ce poate fi folosit pentru călătorii în străinătate. Dacă cel mic nu are încă buletin, pașaportul este necesar pentru a putea călători în altă țară cu acesta.
Niciunul dintre părinți nu îl poate însoți pe minor. Cum procedăm?
Minorii cetățeni români pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, conform art. 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005. Dacă părinții sau reprezentantul legal (ce este desemnat prin lege și exercită drepturi, îndeplinește obligații părintești față de minor) nu îl pot însoți pe minor, acesta poate ieși din țară doar însoțit de o persoană majoră, în anumite condiții.
Persoana majoră – care nu este nici părinte, nici reprezentant legal, este obligat să prezinte extrasul de cazier judiciar și o declarație a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul.
De ce acte am nevoie dacă unul din părinți nu poate însoți minorul?
În acest caz, există 3 posibilități pentru a putea efectua o călătorie în străinătate cu copil minor:
- Părintele care poate însoți minorul, trebuie să prezinte o declarație a celuilalt părinte unde se specifică acordul acestuia pentru călătorie, unde va călători și pentru ce perioadă
- Dacă celălalt părinte nu mai este în viață, părintele care însoțește minorul trebuie să prezinte certificatul de deces (sau hotărâre judecătorească de declarare a morții sau comunicare oficială de la consulat, în funcție de situația dată)
- Dacă minorul îi este încredințat, părintele ce îl însoțește trebuie să prezinte hotărârea judecătorească de încredințare, definitivă și irevocabilă
- Dacă celălalt părinte este decăzut din drepturi sau dat dispărut, nu este nevoie de declarația acestuia, ci doar de dovadă în acest sens
În ce condiții este valabilă hotărârea judecătorească de constatare a decesului celuilalt părinte?
Pentru călătorie în străinătate cu copil minor, dacă nu a fost suficient timp pentru eliberarea certificatului de deces al celuilalt părinte, hotărârea judecătoreasă de constatare a decesului poate fi prezentată oficialilor.
Cum se procedează dacă minorul are acordul doar unuia din părinți?
Poliția de Frontieră Română permite ieșirea din România a minorilor, fără a fi nevoie de declarația celuilalt părinte, în anumite cazuri speciale:
- Însoțitorul prezintă acte doveditoare pentru necesitatea unui tratament medical ce nu este posibil în România
- Însoțitorul prezintă documente ce atestă participarea minorului la concursuri sau a faptului că minorul urmează să studieze în țara de destinație
Ce se întâmplă dacă te afli într-una din situațiile de mai sus sau nu?
Pentru o călătorie în străinătate cu copil minor, există, după cum am menționat mai sus, o serie de demersuri și documente justificative necesare, care diferă de la caz la caz. Dacă vă aflați într-una din situațiile de mai sus, dar aveți nevoie de ajutor sau vă confruntați cu un caz particular, apelați cu încredere la Cabinetul de avocatură Adriana Solomon, pentru a găsi cea mai bună soluție!