În ziua de azi, stabilitatea unui loc de muncă nu este garantată. Iar pierderea acestuia poate produce un dezechilibru din toate punctele de vedere în viața persoanei în cauză, începând cu aspectul financiar. Însă, există situații definite de lege ca reprezentând concediere nelegală.
Angajatorul nu are întotdeauna dreptate
O premisă comună, însă nu neapărat adevărată, de la care poate porni angajatul din momentul în care semnează un contract de muncă – este că angajatorul îl poate concedia oricând, fără să fie nevoie de un motiv valid. Sau, dacă nu există un motiv valid, se pot invoca situații sau informații neadevărate, care se presupune că ar fi condus la acțiunea de concediere.
Însă, realitatea nu este tocmai așa. Partea bună pentru angajat este faptul că decizia și procedura de concediere trebuie să respecte anumite dispoziții legale, acestea fiind reglementate în Codul muncii. Există interdicții referitoare la anumite cazuri de concediere.
Angajatorul poate fi sancționat pentru concediere nelegală
Aceasta se poate întâmpla în cazul în care angajatorul nu respectă dispozițiile legale referitoare la concediere. În art. 6 al Codului muncii, sunt precizate condițiile de muncă în care angajatul are dreptul de a-și desfășura activitatea. Mai exact, angajatorul este obligat să îi ofere angajatului:
- condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă
- respectarea demnităţii şi a conştiinţei; discriminarea nu este permisă (de exemplu: între femei și bărbați în legătură cu remunerarea angajatului)
- dreptul la negocieri colective, la protecţia datelor cu caracter personal și protecţie împotriva concedierilor nelegale
În art.248 lit.e) din Codul muncii este reglementată procedura de desfacere a contractului de muncă individual în cazul unei situații disciplinare. Conform art. 78 din Codul muncii, dacă angajatorul nu respectă cadrul legal al desfacerii contractului de muncă, această decizie este întâmpinată cu nulitate absolută.
Temei pentru concediere legală
Conform art. 61 din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea angajatului din următoarele motive:
- nerespectare gravă sau abateri repetate de la regulile stabilite prin contractul de muncă, colectiv, regulament intern sau regulile specifice de disciplină a muncii
- arestare preventivă sau la domiciliu a angajatului pentru mai mult de 30 de zile
- decizie medicală, ca urmare a unei expertize a organelor competente ce specifică clar faptul că angajatul nu își poate îndeplini atribuțiile la locul de muncă
- pregătirea profesională nu este corespunzătoare locului de muncă ocupat
- desființarea locului de muncă ocupat
Ce se întâmplă în caz de concediere nelegală
Instanța va anula orice decizie de concediere în cazul în care aceasta este considerate nelegală, prin nerespectarea dispozițiilor de concediere expuse în Codul muncii. În plus, angajatorul va fi obligat să ofere compensații angajatului egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, plus orice alte beneficii la care acesta ar fi avut dreptul.
Prin anularea concedierii, angajatul rămâne în poziția în care a fost anterior acestei situații. Însă, dacă angajatul nu solicită repunerea sa în funcția anterioară, contractul de muncă va fi considerat desfăcut la data la care hotărârea judecătorească referitoare la concediere rămâne irevocabilă și definitivă.
Dacă vă aflați într-una din situațiile de mai sus legate de concediere nelegală și aveți nevoie de ajutor sau vă confruntați cu un caz particular, apelați cu încredere la Cabinetul de avocatură Adriana Solomon, pentru a găsi cea mai potrivită abordare!