Când un cuplu căsătorit ajunge la concluzia că o separare definitivă este următorul pas, cea mai bună soluție este un divorț pe cale amiabilă. Acestă tranziție este dificilă pentru toate părțile implicate, în special dacă în familie există și copii. Însă, cu ajutorul unui profesionist obiectiv, totul poate decurge cât mai simplu și eficient, fără complicații nedorite.
Există mai multe opțiuni în caz de divorț
Poți alege să divorțezi la notar, fără ajutorul unui avocat. Asta înseamnă că totul, absolut fiecare detaliu privind separarea trebuie stabilit înainte de a merge la notar. Dacă părțile nu au căzut de acord fie și pentru program de vizitare al copiilor (dacă e cazul), notarul sau ofițerul de stare civilă nu vă poate ajuta și va fi nevoie să ajungeți în instanță – unde întregul proces este complex și de durată.
Cu ajutorul unui avocat specializat, poți beneficia nu doar de toate informațiile de care ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii pentru bunăstarea ta și a părților implicate, dar și de îndrumare astfel încât să nu fie nevoie să te confrunți cu nici un semn de întrebare. Totul este pregătit cu ajutorul avocatului, iar acest capitol se poate încheia fără probleme, cu constatarea ofițerului de stare civilă sau a notarului public.
Culpa soțului/soților nu are relevanță în cazul divorțului pe cale amiabilă
Divorțul pe cale amiabilă nu ține cont de culpa părților implicate deoarece divorțul se produce de comun acord. Este totuși important ca soții să cadă de acord în privința mai multor aspecte:
- Numele pe care soțul/soția îl va purta după divorț
- Cum va fi exercitată autoritatea părintească de către ambii părinți
- Unde vor locui copiii după divorț
- Cum se pot menține legăturile personale între fiecare părinte și copil
- Cum vor proceda în legătură cu cheltuielile de creștere, educare, pregătire profesională a copiilor
În cazul în care există copii, se va face și un raport de anchetă socială de către autoritatea tutelară competentă pentru a stabili dacă toate aranjamentele făcute sunt în interesul acestora. Dacă acest raport va stabili că înțelegerea dintre părinți nu este în beneficiul celor mici, divorțul nu poate fi înfăptuit decât la tribunal.
Cât durează un divorț pe cale amiabilă
În condițiile în care ambii soți sunt de acord cu procedura de divorț (și toate aspectele menționate mai sus), dețin toate actele necesare și se prezintă împreună la notar sau în fața ofițerului de stare civilă, se poate depune cererea de divorț. Se acordă o perioadă de reflecție de 30 de zile, după care se va putea finaliza procedura de divorț.
În cazul unui divorț, este recomandat să beneficiezi de asistență legală din partea unui avocat specializat dedicat, ce poate oferi soluții eficiente, ce îți vor salva bani și timp. Nivelul de profesionalism, experiența și confidențialitatea stau la baza oricărei colaborări cu clienții noștri. Dacă ai nevoie de consiliere sau asistență juridică în orice tip de problemă legală ce țin de diverse domenii ale dreptului (administrativ, civil sau penal), nu ezita să ne contactezi.