Prin publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 510/17.05.2021 a Hotărârii Guvernului nr. 536/2021 s-a modificat considerabil metodologia de acordare a stimulentului de inserție, astfel a intrat în vigoare OUG nr. 26/2021 pentru modificarea și completarea OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Cui se acordă stimulentul de inserție
Stimulentul de inserție se acordă și părinților care au copii cu vârstă cuprinsă între 2 și 3 ani care NU s-au întors mai repede la muncă din concediul de creștere copil.
O modificare foarte importantă ce a fost adusă de HG 536/2021 metodologiei de acordare a acestui stimulent este faptul că primesc stimulent de inserție și părinții care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creștere a copilului, adică după vârstă de doi ani, respectiv trei ani a copilului bolnav.
O altă modificare importantă adusă de HG nr. 536/2020 este aceea că în cazul în care părintele îndreptățit nu mai obține venituri impozabile, dreptul la plata stimulentului de inserție se suspendă, și nu încetează așa cum prevedea legea anterioară. Astfel dacă părintele îndreptățit va avea din nou venituri impozabile, poate depune o cerere prin care să solicite continuarea plății stimulentului de inserție
Majorare stimulent de inserție
De asemenea stimulentul de inserție s-a majorat de la suma de 650 de lei la suma de 1500 de Lei, dacă părintele revine în activitate până la vârstă de 6 luni a copilului sau până la vârstă de 1 an în cazul copilului cu handicap.
Salutăm aceste modificări aduse de HG nr. 536/2021 și atragem atenția părinților că stimulentul de inserție nu se acordă automat, ci numai în urmă unei solicitări scrise, depuse la agenția de plăti și inspecție socială județeană, respective a Municipiului București.