Noțiunea de custodie exclusivă există, dar…
În termeni legali, custodie exclusivă și mai specific de atât, noțiunea de custodie a copilului – nu există în Codul Civil. Dreptul unul părinte de a lua singur absolut orice decizie în privința copilului ( cu excepția situației de adopție) este cunoscut în legislația românească drept autoritate părintească. Mai exact, părintele care deține autoritatea părintească o poate exercita fără acordul celuilalt părinte.
Cine ia decizia acordării de custodie exclusivă (autoritate părintească)?
Deși este cunoscută opțiunea de a divorța la notar, acesta nu poate lua decizii în privința custodiei. Singurul care poate dispune în privința acordării de custodie exclusivă este judecătorul – iar aceasta presupune un întreg proces unde trebuie demonstrat motivul acordării acestui tip de custodie. Există motive clare în art. 36 din Legea nr. 272/2004, ce ne pot ghida în această privință.
Care sunt condițiile în care se poate obține acest tip de custodie?
Forma legală standard în care se iau decizii în privința copilului este custodia comună. Însă, există anumite situații în care unul din părinți dorește să obțină custodie exclusivă. În acest caz, trebuie dovedit faptul că celălalt părinte îl expune pe minor unui mediu ostil caracterizat de alcoolism, boală psihică, dependență de droguri, violența (față de copil sau părintele care dorește custodie exclusivă), condamnări pentru diferite infracțiuni (de exemplu: trafic de persoane, violență etc.), plus orice alt motiv ce derivă din riscurile pentru copilul în cauză.
Este acordarea de autoritate părintească – definitivă?
Nu. Chiar dacă s-a trecut printr-un proces ce a dispus acordarea de autoritate părintească unui singur părinte, această decizie este reversibilă. Există posibilitatea ca în cadrul unui proces, judecătorul să decidă acordarea de custodie comună, deși în procesul anterior, unul din părinți a obținut custodie exclusivă. Mai specific, se poate schimba forma de autoritate părintească în oricare din cele două direcții: din exclusivă în comună și invers.
Cum se începe acest proces?
Există diferite abordări care pot da tonul unei astfel de acțiuni. Indiferent de motivul pentru care unul din părinți dorește să exercite de unul singur autoritatea părintească, este de preferat ca orice pas făcut în această direcție să fie ghidat de un avocat de drept civil, ce are experiență în acest tip de procese.
În ziua de azi, există un flux continuu de informații – în special în mediul online, inclusiv în privința custodiei copilului. Din păcate, fără a trece informațiile respective prin studiile, cunoștiințele și experiența unui avocat ce poate oferi servicii legale de calitate, deciziile luate în acest sens te pot trimite pe o cale eronată ce va duce la un rezultat nedorit.
Cum te poate ajuta Cabinetul de Avocatura Adriana Solomon?
Fiecare caz în parte este unic, motiv pentru care este imperativ ca strategia și soluțiile legale propuse să fie pe măsură. Nivelul de profesionalism, experiența și confidențialitatea stau la baza oricărei colaborări cu clienții noștri. Daci ai nevoie de consiliere sau asistență juridică în orice tip de problemă legală ce țin de diverse domenii ale dreptului (administrativ, civil sau penal), nu ezita să ne contactezi.