E bine să fii pregătit în caz de accident rutier –
Producerea unui accident rutier este o chestiune ce depinde de diverse variable, inclusiv de trafic, atenție și situații neprevăzute. O clipă de neatenție poate conduce la un rezultat nedorit, astfel încât în orice moment te poți afla în postura de șofer vinovat. Nu știm ce ne rezerva viitorul, iar următorul pas pe care îl faci după un accident, poate duce la complicații nedorite.
Dacă ești șoferul vinovat – care e pasul următor?
În cazul accidentelor rutiere, există două posibilități majore: ca accidentul să fie unul cu daune minore, ceea ce înseamnă că vehiculele pot fi mutate de pe carosabil pentru a nu îngreuna circulația, iar înțelegerea între părțile implicate se poate face pe cale amiabilă, fără a fi nevoie de anunțarea organelor de poliție.
Dacă accidentul rutier a produs daune majore, inclusiv victime care au fost rănite sau au decedat, fiecare pas pe care îl faci este critic. E important ca prima acțiune imediat după coliziune este să anunți organele de poliție. Nu schimba poziția mașinii sau a persoanelor implicate în accident fără acordul echipei de intervenție.
Nu părăsi locul accidentului
Este perfect normal ca în situații de criză, primul gând este să te îndepărtezi de locul accidentului. Însă, daca faci acest lucru, comiți o infracțiune cunoscută drept „Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia”, despre care poți afla mai multe în Codul Penal, art. 338.
E imperativ să stai pe loc, să aștepți sosirea echipei de intervenție și să respecți indicațiile personalului calificat. În timp ce faci asta, pentru a te asigura că beneficiezi de asistență juridică din partea unui profesionist cu experiență, e recomandat să contactezi un avocat.
Dosar penal și determinarea vinovăției șoferului
În perioada ce urmează, dacă victima depune plângere penală împotriva șoferului care a cauzat accidentul, se constituie dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. În cadrul acestui dosar, se analizează dovezile ce pot determina vinovăția șoferului.
Dacă se depune contestație, se va organiza o expertiză auto efectuată de un expert în domeniu, ce va întocmi un raport ce determină ce s-a întamplat de fapt în timpul accidentului, și ce rol a jucat fiecare parte implicată în acesta. Mai exact, acest raport va specifica cine și cum a cauzat accidentul rutier.
Dosar penal, dosar civil – ce se poate întâmpla?
Dacă, în cadrul dosarului penal, victima are nevoie de mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, cauza va merge mai departe.
Dacă victima nu depune plângere penală și nu a necesitat 90 de zile de îngrijiri medicale, aceasta poate lua acțiune în cadrul unui dosar civil, astfel încât să obțină daune materiale și morale.
Asistență juridică în cazul unui accident rutier
În cazul unui accident rutier, șoferul vinovat de producerea acestuia sau victima, pot beneficia de asistență legală adaptată nevoilor fiecăruia. Fiecare caz în parte este unic, motiv pentru care este imperativ ca strategia și soluțiile legale propuse să fie pe măsură. Nivelul de profesionalism, experiența și confidențialitatea stau la baza oricărei colaborări cu clienții noștri. Daci ai nevoie de consiliere sau asistență juridică în orice tip de problemă legală ce țin de diverse domenii ale dreptului (administrativ, civil sau penal), nu ezita să ne contactezi.