Înființarea unei afaceri vine la pachet cu o listă de obligații fiscale ce presupun documentarea referitoare la acestea și îndeplinirea lor, astfel încât să nu se ajungă la infracțiunea de evaziune fiscală. E important de reținut faptul că nu doar persoanele juridice au obligații fiscale, ci și cele fizice.

Statul percepe o serie de taxe și impozite

Indiferent de venitul acumulat, ca persoană fizică sau juridică, acesta este diminuat din cauza obligațiilor fiscale reprezentate de taxe, impozite și contribuții pe care le datorăm statului. Îndeplinirea acestor obligațiuni fiscale necesită gestiunea veniturilor și datoriilor.

Mai exact, este nevoie de contabilitate, pentru a înregistra și păstra toate informațiile financiare, în mod cronologic – pentru o evidență reală a situației fiscale. În clipa în care se omit anumite informații în actele contabile sau alte documente, se poate vorbi despre infracțiunea de evaziune fiscală.

Infracțiunea de evaziune fiscală presupune un act voit

Această infracțiune de evaziune fiscală este prevăzută de art.9 lit.b din Legea nr.241/2005, iar stabilirea acesteia depinde de anumite condiții. Pentru a fi considerată infracțiune, acțiunea de a omite aceste înregistrări financiare din evidența contabilă, trebuie demonstrată intenția.

Omisiunea se poate referi la situația în care un anumit document nu a fost creat pentru înregistrarea unor activități fiscale. Dacă documentul a fost creat, dar nu a fost depus la organele fiscale competente pentru luarea în evidență a operațiunilor economice, această faptă constituie o altă infracțiune – nu evaziune fiscală.

Evaziunea fiscală depinde de scop

Astfel, dacă persoana în cauză nu a avut ca scop neplata obligațiilor fiscale, această faptă nu se poate considera infracțiune. Acest lucru este valabil și în cazul în care nu se poate dovedi intenția menționată mai sus, iar statului nu i s-a produs nici un prejudiciu.

Pentru evitarea acestor situații este esențială înregistrarea tuturor operațiunilor economice în evidențele fiscale, astfel încât declararea și stabilirea taxelor, impozitelor sau contribuțiilor datorate statului să fie stabilite conform acestora.

Cum se pedepsește evaziunea fiscală

  • închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă – stabilirea (cu intenție) a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor de către contribuabil, astfel încât acesta să obțină sume de bani ce nu i se cuvin și care sunt de fapt, ale statului
  • închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă în cazul asocierii cu faptele menționate mai sus
  • închisoare de la 2 la 8 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amendă faptele ce presupun scopul de neîndeplinire a obligațiilor fiscale
  • posibilă amendă, dacă în perioada urmăririi penale sau judecății (dar înainte de pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive), prejudiciul este recuperat integral pentru sume de până la 100.000 euro; amendă, dacă în condițiile de mai sus, prejudiciul este de până la 50.000 euro (în echivalentul monedei naționale)
  • fapta nu se mai pedepsește dacă, în condițiile de mai sus, prejudiciul majorat cu 20% din baza de calcul, plus dobânzile și penalitățile se achită integral.

Dacă vă aflați într-una din situațiile de mai sus și aveți nevoie de ajutor sau vă confruntați cu un caz particular, apelați cu încredere la Cabinetul de avocatură Adriana Solomon, pentru a găsi cea mai potrivită abordare!